top of page
Tanıtılan Yazılar

Sosyal anksiyete bozukluğunuz mu var?


Sosyal anksiyete bozukluğun doğası yardım istemeyi ve tedaviye katılmayı çok zorlaştırabilir. Ama bu, umudun olmadığı anlamına gelmez! Hatta kendinize ve sosyal anksiyetenizi yönetmeye yardımcı olacak yapabilecek basit uygulamalar var.


1.Gerçekçi Hedefleri Belirleyin ve Yönetebileceğiniz Parçalara Bölün


Bir anksiyete bozukluğundan kurtulmaya çalışırken, bir anda üstesinden gelmek istediğiniz tüm engelleri düşünmek son derece zor olabilir. Soruna bu şekilde bakmak yerine, öncelikle belirlediğiniz tek bir engele yaklaşmayı deneyin ve bunun nasıl yapılacağına dair bir oyun planı hazırlayın. Örneğin, sosyal anksiyeteniz sizi otobüse binmekten alıkoyuyorsa, önce tenha bir saatte birisi ile beraber otobüse binmeyi, sonrasında bir başka gün yoğun saatlerde biri ile otobüse binmeye çalışın Son olarak, daha yoğun bir günde otobüse tek başınıza binmeyi deneyin. Kaygınızı biranda yönetmeye çalışırsanız, her seferinde bir korku yaşarsınız ve bu sizi o eylemi yapmaktan uzaklaştırır. Parça parça görevlerde ise daha az korku hissetmeye başladığınızda, yapılabilir olma düşüncesi daha mümkün gelecek ve kendizi daha rahat hissetmenize olanak sağlayacaktır.


2. Bildiğiniz ve bildiğinizi düşündüğünüzü birbirinden ayırın


“Benim garip olduğumu düşünüyorlar” “Yüzümdeki sivilceye bakıyorlar ”

“ konuşmamdan nefret ediyorlar” “Eğer otobüse binersem panik atak geçiririm ve herkes garip ya da deli olduğumu düşünecek ” “ Ben onların yanına gidersem, söyleyecek bir şey bulamam, konuşamam ” Tüm bu durumlardan emin olamayız. "aslında olacak" dediklerinizden de emin olamayız. Bu yüzden endişelerimizin neden olduğu tahminlerimizle gerçekten bildiğimiz şeyleri ayırmak önemlidir . Bir şey yapmamak için kendinize söylediklerinizi mantıklı bir şekilde analiz etmeyi deneyin ve bunların gerçeklerden veya kurgudan kaynaklanıp kaynaklanmadığını sorun. Varsayımsal sonuçlarınızın mutlak gerçeği yansıtmadığını farketmek durumu yönetilebilir hale getirmekte yardımcı olabilir.


3. Endişelerinizle yüzleşin


Kendinize sorun, neden korkuyorsunuz? Belki de insanların garip veya aptalca veya çirkin olduğunuzu düşünmesinden korkuyorsunuzdur. Eğer durum buysa, kendinize sorun, neden umurumda olsun? İnsanların senin hakkında düşündüklerini düşünelim, neden önemli? Bu doğru olduğu anlamına gelmez. Birisi panik atak veya kekemelik yaşadığınızdan dolayı garip olduğunuzu düşünürse, etkilemeye değmezler. Şaşırtıcı şeyler, yanlış insanların senin hakkında ne düşündüğünü umursamadığında olur. Bu, umursamamak değil, umurunda olan şeyleri dikkatlice insanlara ve gerçekten önemli olan şeylere ayırmaktır. Bunun fark edilmesi, sosyal kaygı yönetiminize gerçekten yardımcı olabilir.


4. Sabırlı olun


Hemen tam bir iyileşme beklemeyin. Hep birlikte iyileşmekle ilgili değil, endişelerinizi yönetmenin yollarını bulmak ve kendi korkularınızla yüz yüze gelebileceğinizi göstererek kendinize güveninizi artırmak için başa çıkma mekanizmalarının kullanımını azaltmak için çalışın ve kendinize zaman verin




Bağımlılık, Selfie Bağımlılığı, Bağımlılık Tedavisi,Psikiyatri,  Psikoterapi

Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page