MDMA/EKSTAZİ
Kimyasal bileşimi, 3.4 metilendioksimetamfetamin olan MDMA, toz halinde satılan şekline ‘ayırılmıştır’ (gram, paraşüt, kapsül). MDMA pudrası genellikle az/çok büyük veya kompakt beyaz kristal şeklindedir, daha güçlü ve daha ‘temiz’ olduğu aktarılmaktadır.
Ekstazi ise, MDMA’nın amfetamin ya da kafein katkısıyla kimyasal değişikliklere uğratılmış halidir, genellikle hap formunda alınır.
Saf MDMA, beyindeki nörotransmitter maddeleri etkiler. Nörotransmiter maddeler, vücudunuzdaki mesajları birine ileten, refleksleri, duyguları ve hafızayı kontrol eden kimyasallardır.
Serotinin nörotransmitterleri, iştahı, uykuyu, hafızayı, öğrenmeyi ve ruhsal modunuzu belirler. Mesala Aşık olduğunuzda sinir hücreleriniz daha çok serotonin salgılamaya başlar ve vücut sisteminizi uyararak mutluluk hissi verir. Yeterli dozda MDMA, aynı hücreler yine yüksek dozda uyarılır ve serotonin salgılar.
Aynı zamanda, beyinde elektrokimyasal etki yaratan norepinefrin ve dopamin salgılanmasını da sağlar. Beyindeki bu değişiklikler, yoğun mutluluk, sosyalleşme isteği, empati yeteceğinin artması, uyuyamama gibi etkiler yaratır. Özellikle partiler ve eğlence mekanlarında bu kadar sık kullanılmasının sebebi de budur.
Alındıktan yarım saat sonra etkisini göstermeye başlar, duygular, sağlıklı hissi, evrensel sevgi, derin paylaşma duygusu ile iletişim kurmanın kolaylaşması ve özellikle dokunma hissi artması ve keyf vermesi gibi etkiler görülür.Sıradan bir olaylar, farklı ve özel görünebilir.
Bu değişiklikler, 3 ile 8 içinde etkisini kaybeder, çünkü beyin hücreleri serotonin geri alımını başlatır.
Yani MDMA normal vücut değerlerinden daha çok serotonin salgılattığı için, vücut da daha çok serotonin parçalamak zorunda kalır. Bu da beyin fonksiyonlarının normal haline geri döndüğünde, reseptörlere bağlanacak serotonin miktarının normalden az olması ve dolayısıyla klasik şeylerle mutlu olamama anlamına gelir. Negatif bir ruh hali, depresif belirtiler, asabiyet, ekstra yorgunluk gibi yan etkileri olan akşamdan kalma hissi yaşatır.
Kısa dönem olumsuz etkileri:
Susuzluk, ağız kuruluğu,kalp çarpıntısı, solunumun hızlandırılması; mide bulantısı, kusma; aşırı sıvı kaybı, dişlerin gıcırdaması, iştahsızlık, artan vücut ısısı, idrarda zorluk; koordinasyon bozuklukları
Uzun dönem olumsuz etkileri:
Depresyon, kulaklarda çınlama, sesler, kabus görme, paranoyak eğilimler, hafıza bozukluğu, sarılık, kronik böbrek yetmezliği; el titremesi, uzuvların ve başın titremesi, cilt bozulmaları; kalp ve karaciğer rahatsızlıkları, felç ve güçsüzlük ve cinsel sorunlar.
MDMA ve ekstazi kullanımında hipertermi ve beyin kanaması riski yüksektir.