top of page
Tanıtılan Yazılar

İçki içtiğinizde beyninizde neler oluyor ?

Alkolün beyni ve bedeni nasıl etkilediğine dair pek çok farklı fikirle karşılaşabilirsiniz, bunlardan en önemlisi de alkolün sakinleştirici olduğudur. Aslında bu hikayenin sadece bir parçası.





Alkol bir sakinleştiricidir, ancak aynı şekilde dolaylı bir uyarıcıdır ve sizi şok edebilecek diğer birkaç işlevi daha vardır.


Alkol, beyinin tüm süreçlerini, davranışlarını ve duygularını yöneten, vücudun her bölgesinde sinyalleri aktaran kimyasal haberciler olan nörotransmitterlerin seviyelerini değiştirerek beyin kimyasını etkiler.




Alkol hem “uyarım” nörotransmiterleri hem de “inhibitör” nörotransmitterleri etkiler.Bu uyarım nörotransmitterinin bir örneği, genellikle beyin aktivitesini ve enerji seviyelerini arttıracak olan glutamattır. Alkol, glutamatın salınımını bastırarak beyninizin otobanlarında bir durgunluğa neden olur. İnhibitör nörotransmitterin bir örneği ise , enerji seviyelerini azaltan ve her şeyi sakinleştiren GABA'dır. Xanax ve Valium (ve diğer benzodiazepinler) gibi ilaçlar, beyindeki GABA üretimini artırarak sedasyona neden olurlar.


Alkol, GABA'nın etkilerini artırarak aynı şeyi yapar. Bu yöntem, benzodiazepin alırken alkol tüketmek istememenizi sağlayan etkendir; Etkiler, kalp atış hızınızı ve solunum sisteminizi zararlı seviyelere çekebilecek kadar artacaktır.


Tam olarak tartıştığımız şey, alkolün depresan etkilerini açıklar: uyarım nörotransmitter glutamatını bastırır ve inhibitör nörotransmiter GABA'yı geliştirir. Beyninizdeki bu kimyasal etkinin doğrudan sonucu düşünüldüğünde, konuşma ve hareketler azalır ve ne kadar çok içerseniz o kadar fazla hissedersiniz. ( Sandalyelerin, eşyaların ve sizin düşmeniz gibi sarhoşluk anındaki tüm olayların olması)


Beyninizdeki dopamin seviyelerini arttırarak, alkol sizi gerçekten harika hissettirdiğini düşünerek sizi uyarır.



Alkol aynı şekilde beyninizin “fayda merkezi” nde dopamin salınımını artırır. Ödül merkezi, sosyalleşmeden gelen her şey dahil olmak üzere, hemen hemen tüm tatmin edici faaliyetlerden etkilenen beyin bölgelerinin (özellikle ventral tabaka) tam olarak aynı karışımıdır. arkadaşlarla vakit geçirmek, tatile gitmek, iş yerinde büyük bir ikramiye almak, uyuşturucu kullanmak ve alkol almak.


Alkol, beyninizdeki dopamin seviyelerini yükselterek, sizi harika hissettirdiğini düşündürür (ya da duygusal olarak zor bir şeyin üstesinden gelmek için içiyorsanız). Bunun etkisi, daha fazla dopamin salınımı sağlamak için içmeye devam etmektir, ancak aynı zamanda, endişe duygularını arttıran diğer beyin kimyasallarını da değiştiriyorsunuz.


Araştırmalar, alkolün dopamin üzerindeki etkisinin erkeklerde kadınlara göre daha belirgin olduğunu ve bu durumun erkeklerin kadınlara oranla daha fazla alkol kullanabileceğini göstermektedir. 2001-2002 Alkol ve İlgili Koşullar üzerine Ulusal epidemiyolojik Araştırma sonuçlarına(NESARC )göre; alkol bağımlılığı, erkekleri kadınlardan daha fazla etkilemektedir: Erkeklerin yaklaşık yüzde 10'u, kadınların yüzde 3 ila 5'i, hayatları boyunca alkoliktir.


Zaman geçtikçe durum kötüleşir.

Zamanla, daha fazla içtikçe, dopamin pratikte neredeyse yok olacak kadar azalır. Bu aşamada, ağır içici, artık bir fayda sağlamıyor olmasına rağmen, fayda merkezine dopamin salınımı yüzünden "oltaya takılmıştır". Tekrar ve tekrar yoğun içmeye duyulan ihtiyaç ortaya çıktığında, bu salınım gelişmiştir ve kontrol alkol bağımlılığındadır.


Alkol beynin çeşitli kısımlarını nasıl etkiler?


Neden içki içmek sizi daha vurdumduymaz yapar?


Selebral Korteks:


Düşüncelerin işlendiği ve bilincin odaklandığı bu alanda, alkol davranışı engelleyici merkezlere baskı yaparak,

bireyin daha az kendini engellenmesini sağlar; bilginin , göz, kulak, ağız ve diğer duyulardan işlenişi azalır; ve düşünce süreçlerini engeller, açıkça gerçek olana inanmayı zorlaştırır.


İçki içince neden tuaflaşırsınız?


Beyincik: Alkol, bu hareket ve denge merkezini etkiler,“yıkılırcasına sarhoş” olarak adlandırdığımız şok edici, denge dışı aşırı özgüvene yol açar.



İçmek neden cinsel istekleri arıtırken, cinsel etkinliği azaltır?


Hipotalamus ve hipofiz: Hipotalamus ve hipofiz otomatik beyin fonksiyonları ve hormon salınımı koordine eder. Alkol, hipotalamustaki sinir merkezlerini baskılar, bu da cinsel uyarılma ve performansı yönetir. Cinsel dürtü artmasına rağmen cinsel performans azalır.


Neden içki içmek sizi sızdırır?


Medulla: Beynin bu merkezi, solunum, farkındalık ve vücut ısısı gibi otomatik fonksiyonları yönetir. Medullaya etki ederek alkol uykuya neden olur. Aynı şekilde, yaşamı tehdit edebilen yavaş nefes alıp verme ve düşük vücut ısısı seviyesine de sebeb olabilir.

Bağımlılığın gerçekleşmesi yani kişinin bağımlı olması için gereken süre, vakaya özeldir; bazı bireyler alkol bağımlılığı için genetik bir yatkınlığa sahiptir ve onlar için çok az zaman alırken, diğerleri için yıllar hatta on yıl gibi uzun süre alabilir.




Bu yazı www.stopdrinkingexpert.com adresinden alınmış; Alp Maçkan ve Serkan Özkan tarafından tercüme edilmiştir.


Bağımlılık, Selfie Bağımlılığı, Bağımlılık Tedavisi,Psikiyatri,  Psikoterapi

Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page