top of page
Tanıtılan Yazılar

Öfke Sorunu Nedenleri Belirtileri ve Etkileri


Harvard Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ergenlerin yüzde 8'ine yakın bir kısmında, aralıklı taşkınlık rahatsızlığı gibi yaşam boyu kısıtlanmalarına yol açan öfke sorunları vardır. Öfke sorunları gençler ile sınırlı değildir, sizin veya bir başkasının öfke bozukluğundan muzdarip olduğundan veya olabileceğinden şüpheleniyorsanız, öfke probleminin belirtilerini, nedenlerini ve etkilerini anlamanız önemlidir.


Öfke Bozukluklarının Türleri Nelerdir?


Öfkelerini kontrol etmekte problem yaşayan, yada öfkelerini normal bir duygulanım kapsamının ötesinde yaşayan bireyler, farklı tipte öfke bozuklukları ile tanımlanabilirler. Farklı uzmanlar, öfke türleri hakkında çelişen yayınlar yayınlamalarına rağmen, yaygın olarak kabul edilen bazı öfke biçimleri şunları içeriyor:

  • Uzun döneme yayılan kronik öfke, bağışıklık sistemini etkileyebilir ve diğer ruhsal bozuklukların sebebi olabilir.

  • Her zaman öfke şeklinde karşımıza çıkmayan ve tanımlanması zor olan, pasif öfke.

  • Bireyin baş etmekte zorlandığı yaşam taleplerinden dolayı ortaya çıkan, ezici öfke.

  • Suçluluk duygusundan da kaynaklanabilecek ve kişinin kendisine yönelik, kendinden kaynaklı öfke.

  • Başkalarına yöneltilen ve kırgınlık duygularıyla gelebilen, yargılayıcı öfke.

  • Aşırı veya şiddetli öfkenin bazen spontan olarakta ortaya çıkmasını içeren, geçici öfke.


Pasif Öfke


Pasif öfke yaşayan insanlar öfkelendiklerini bile fark etmeyebilirler. Pasif öfke yaşadığınızda, duygularınız alaycılık, apati ya da anlamsızlık olarak kendini gösterilebilir. Okula veya işe gitmeme , aile ve arkadaşlara yabancılaşma ve ya profesyonel ve sosyal durumlarda kötü performans gösterme gibi başarısızlığa neden olan davranışlardan payınızı alabilirsiniz. Siz fark etmeseniz ya da davranışlarınız açıklayamayacak olsanız dahi, dışarıdan bakanlar için, kasıtlı olarak kendi kendinizi sabote etmek istiyormuşsunuz gibi görünecektir.


Pasif öfke bastırılmış olabileceğinden, fark edilmesi zor olabilir; danışmanlık almak, eylemlerinizin ardındaki duyguları tanımlamanıza yardımcı olabilir, öfkenizin nesnesini aydınlatabilir, böylece onunla başa çıkabilirsiniz.



Agresif Öfke


Agresif öfkeyi yaşayan bireyler genellikle duygularının farkındadırlar, ancak her zaman onları öfkeye sürükleyen kızgınlıklarının gerçek köklerini anlamıyorlar. Bazı durumlarda, gerçek problemleri ile başa çıkması çok güç olduğundan dolayı, şiddetli öfke patlamalarını bir günah keçisine yöneltebilirler. Agresif öfke genellikle geçici veya misilleme şeklinde kendini gösterir ve maddi anlamda ve diğer insanlara fiziksel zararlar verebilir. Tetikleyicileri tanımak ve öfke belirtilerini yönetmeyi öğrenmek, bu öfke biçimine olumlu bir müdahale için çok önemlidir.


Öfkeye Neden olan Nedir?


Öfkenin en önde gelen nedeni bir kişinin çevresidir. Stres, finansal sorunlar, istismar, kötü sosyal veya ailevi durumlar ve zaman ve enerjinizdeki emen gereksinimler, öfkenin oluşumuna katkıda bulunabilir. Alkolizm gibi bozukluklarda olduğu gibi, aynı bozukluğa sahip ebeveynler tarafından yetiştirilen bireylerde öfke sorunları daha yaygın olabilir. Genetiğiniz ve belirli kimyasallar ve hormonlarla vücudunuzun başa çıkma yeteneği de öfkeyle nasıl başa çıkacağınız konusunda rol oynar; mesela beyniniz serotonine normal bir tepki göstermiyorsa, duygularınızı yönetmek daha zor olabilir.



Öfke kontrol Sorununun İşaretleri Nelerdir?


Sakinliğinizi arada sırada kaybediyor olmak , öfke kontrolü probleminiz olduğu anlamına gelmez. Ruh sağlığı uzmanları, öfke bozukluğunu teşhis etmek için davranışlarınızda, duygusal belirtilerinizde ve fiziksel belirtilerinizdeki eğilimlere bakarlar.


Öfke İle İlgili Sorunların Duygusal Belirtileri


Öfke ile ilgili sorunların duygusal belirtilerinin öfke ile sınırlı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bazı diğer duygusal durumlar da öfke ile pozitif ve sağlıklı bir şekilde baş edemediğinizi gösterebilir. Sürekli sinirlilik, hiddet ve anksiyete olası duygusal semptomlardır.


Eğer kendinizi tükenmiş hissediyorsanız, düşüncelerinizi organize etmede veya yönetirken sorun yaşıyorsanız, kendinizi veya başkalarını incitmekle ilgili hayaller kuruyorsanız, bir öfke bozukluğu veya başka bir sorun yaşıyor olabilirsiniz. Bu duyguların hayatınızı kontrol altına almasını beklemeyin; hemen profesyonel bir yardım alın.


Öfke İle İlgili Sorunların Fiziksel Semptomları


Güçlü duygular genellikle bedende fiziksel değişikliklere neden olur ve öfke bir istisna değildir. Öfke ile ilgili konuların başıboş kalmasına izin vermek genel sağlığınızı riske atabilir. Öfke ile ilgili sorunların bazı fiziksel belirtileri şunlardır:


  • Karıncalanma

  • Kalp çarpıntısı

  • Göğüste sıkışma

  • Tansiyon yükselmesi

  • Baş ağrısı

  • sinüs boşluklarında basınç

  • Tükenmişlik




Anksiyetenin Kısa Vadeli ve Uzun Vadeli Etkileri


Çözülenmemiş öfke sorunları, hayatınızda uzun vadeli etkileri olan anksiyeteye yol açar. Anksiyetenin ani etkileri baş dönmesi, hızlı nefes alma, bulantı, kas ağrısı, kas gerginliği, baş ağrıları ve konsantrasyon ve hafıza ile ilgili problemleri içerebilir. Bu tür belirtiler, rutin görevlerinizi yerine getirmeyi zorlaştırabilir ve yaşamla ilgili genel öfkeye neden olabilir. Uzun süreli anksiyete, fiziksel ve duygusal durumlarınız için tehlikeli riskler doğurabilir. Uzun süren anksiyetelerden muzdarip bireyler, inme için daha büyük risk altında olabilir. Ciddi hafıza kaybı, kronik uyku bozuklukları ve ilişki sorunlarına da yol açabilir. Öfke ve anksiyetelerinizden tüm hayatınız boyunca zarar görmeden önce, döngüyü kırmak için neler yapabileceğinizi öğrenin.


Öfke İlaç Tedavisi: Anti-Öfke İlaç Seçenekleri


Ruh sağlığı uzmanları, öfke bozuklukları için tedavi seçenekleri olarak danışmanlık, grup terapi seansları ve öfke yönetimi sınıflarını önermektedir. Bazı durumlarda ilaç, kontrol edilemeyen öfkeye neden olan duyguları ve vücuttaki kimyasal reaksiyonları kontrol etmede yardımcı olabilir.


Reçete edilen ilaçların türü, bireysel koşullara bağlı olur ve diğer tanıları dikkate alarak yapılır. Olası seçenekler şunları içerir:

  • Prozac veya diğer antidepresanlar

  • Klonopin gibi anksiyeteyi tedavi ettiği bilinen benzodiazepinler

  • Ruh halini stabilize ettiği bilinen lityum veya diğer ilaçlar


Anti-Öfke İlaç Bağımlılığı, Bağımlılık ve Geri Çekilme


Anti-öfke ilacınızın bağımlılık yapıp yapamayacağını anlamak önemlidir. İlaca bağımlılık kendi kişiliğinize, vücudunuzun kimyasal yapısına ve ilacın kendisine bağlı olacaktır. Bağımlılık ve ger, çekilme ile ilgili tehlikeleri doktorunuzla detaylı olarak konuşun ve dozajla ilgili talimatları yakından takip ettiğinizden emin olun. Eğer yan etkiler yaşarsanız, daha fazla ilaç almak istiyorsanız ya da ilacı bırakmayı başaramıyorsanız hemen doktorunuza danışın.


Depresyon ve Öfke


Depresyon ve öfke el ele gider ve kırılması zor bir döngüye neden olabilir. Öfkeye saldırganlaşmak, depresyona yol açabilecek yabancılaşma ve suçluluk duygularına yol açabilir. Uzun süreli depresyon duyguları baş etmeyi zorlaştırarak öfke patlamaları olasılığını artırır. Çoğunlukla, bu döngüyü kırmanın tek yolu profesyonel yardım almaktır.


Çift Tanı: Bağımlılık ve Öfke


Uyuşturucu ve alkol bağımlılığı öfke ile baş etme yeteneğinizi azaltabilir. Yaşadığınız bozuklukla ilgili duygusal ve fiziksel sorunları ele alan tedavi seçenekleri aramak önemlidir. Bağımlılıkla baş etmeden öfkeyi ele alan bir tedavi programı, gelecekte duygusal sorunlara karşı savunmasız kalmanızı sağlar. Aynı şekilde, bağımlılığınızı tartışmak için bir gruba öfkeyle mücadeleden bahsetmeden katılmak, gelecekte duygusal acılarla başa çıkmak için uyuşturucu veya alkol kullanmanız anlamına gelir.


Öfke İle İlgili Sorunlar İçin Yardım Alma


Hayatınızın kontrolünü ele almanın ilk adımı, öfke ile ilgili probleminiz için yardım aramaktır. Tedavi olanakları arasında yatarak tedavi, ayakta tedavi programları, bireysel ve grup terapisi ve ilaç bulunmaktadır. Bugün iyileşme yolculuğuna başlamak için neler yapabileceğinizi öğrenmek için bizi bugün arayın. Öfke belirtilerini, nedenlerini ve etkilerini öğrenmek, bozukluğunuzu sağlıklı ve olumlu bir şekilde ele almanıza yardımcı olacaktır.








Bu yazı, www.psychguides.com adresinden alınmış ve Serkan Özkan tarafından tercüme edilmiştir.

Bağımlılık, Selfie Bağımlılığı, Bağımlılık Tedavisi,Psikiyatri,  Psikoterapi

Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page